تشخیص عسل طبیعی بدون آزمایش

عسل طبیعی

تشخیص عسل طبیعی بدون نیاز به آزمایشگاه

تشخیص عسل طبیعی

امروزه به دلیل تقلب های زیادی که در تولید عسل رخ می دهد تشخیص عسل طبیعی کار چندان راحتی نیست و به دلیل فواید عسل دغدغه افراد برای پیدا کردن عسل مرغوب این است که:

  • چگونه می توانیم با توجه به بو و رنگ و مزه عسل اصل را تشخیص دهیم؟
  • چگونه بدون اینکه عسل را به آزمایشگاه ببریم طبیعی بودن آن را تشخیص دهیم؟
  • عسل تقلبی چه ویژگی هایی دارد؟

باید همینجا بگویم که تشخیص عسل طبیعی بدون آزمایش امکان پذیر نیست مگر اینکه….

شما با خواندن این مقاله می توانید اطلاعات مفیدی در مورد تشخیص عسل طبیعی و تقلبی به دست بیاورید.

خب اول از همه بریم ببینیم که عسل طبیعی چیست؟

بر طبق تعاریف عسل به شهد گلها اطلاق میشود که زنبورعسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف ساخته باشد.حال اگر زنبوری به جای شهد گلها از قند سفید یا شکر استفاده نماید فراورده آن را نمیتوان عسل نامید.

زنبوران عسل دارای نیروی ذاتی هستند که گلهای مفید را از غیر مفید تشخیص می دهند. آنها با علاقه فراوان سراغ تمام گیاهان طبی و گلهای شفابخش می روند و عصاره آنها را گرفته و به بهترین شکل در اختیار ما قرار می دهند.

به طور کلی ما سه نوع عسل داریم:

عسل طبیعی
1.عسل طبیعی

عسل طبیعی به عسلی گفته می‌شود که زنبور از شهد گیاهان مختلف تغذیه کرده و بعد آن را فرآوری و تغلیظ کرده و در کندو ذخیره می کند.

2.عسل تغذیه ای

عسل تغذیه ای به عسلی گفته میشود که کندودار در کنار تغذیه زنبوران از شهد گل‌ها و گیاهان، آن‌ها را با انواع مواد مصنوعی مانند شکر و… تغذیه می‌کند. در این حالت عسل را زنبور تولید می‌کند اما منبع شهد طبیعی نیست.

3.عسل تقلبی

عسل تقلبی به عسلی گفته میشود که زنبور هیچ نقشی در تولید آنها ندارد و به صورت صنعتی تولید میشود.

انواع عسل تقلبی

1. بخشی از عسل تقلبی

الف) با استفاده از زنبور:

در این روش با استفاده از زنبور عسل به وسیله تغذیه مصنوعی زنبوران با شربت قند و آبمیوه ها و یا استفاده از عسلک عسل مصنوعی یا تقلبی تولید می شود.

ب) بدون استفاده از زنبور:

در این روش مستقیما عسل طبیعی با مواد گلوکزی ( شربت قند) و شیره میوه ها مخلوط شده و عسل تقلبی تولید می گردد..

2. عسل صد در صد تقلبی

در این روش عسل 100% مصنوعی بوده و از شیره میوهایی مانند خرما، توت و غیره یا از مواد گلوکزی (شربت قند)، مواد نشاسته ای و …..ساخته می شود که این عسل ها به هیچ وجه عطر و طعم مطبوع عسل واقعی را ندارند.

عسل عسلک

عسلک مایع شیرینی است که توسط زنبور عسل و بعضی حشرات مکنده (شته و شپشک ها) به ویژه شته گیاهان و حشرات پولک دار که از گیاهان تغذیه می کنند بر روی برگ یا سایر اندام گیاهان مورد تغذیه آنها دفع می شود که نسبت به عسل از طعم و کیفیت کمتری برخوردار است.

طعم و خواص عسلک مشابه ذرت یا ملاس نیشکر است و معمولا به دلیل عدم دسترسی به آزمایشگاه های کافی با عسل طبیعی اشتباه می شود.

تشخیص عسل تقلبی

روشهایی که ما در پایین به آن اشاره میکنیم برای تشخیص عسل تقلبی است (یعنی عسلی که با شکر ساخته شده نه توسط زنبور) اما اغلب تقلب‌ها این گونه نیست.

به این معنی که بخش زیادی از عسل تولید شده در کشور از نوع تغذیه‌ای است (زنبور به جای شهد از آب و شکر تغذیه شده) این نوع عسل از همه نظر شبیه به عسل طبیعی است و عملا تشخیص آن برای افراد عادی غیر ممکن است و تنها راه تشخیص آن آزمایشگاه عسل است.

• رنگ عسل

رنگ عسل طبیعی با توجه به شهد گیاهان مورد استفاده زنبور، نوع خاک و بسیاری از عوامل دیگر متغیر است. مثلا رنگ عسل گون زرد روشن و عسل آویشن قرمز عقیقی است.

به طور کلی رنگ عسل طبیعی فارغ از هر نوع رنگی که باشد اصولا مات میباشد ولی عسل تقلبی در رنگهای مختلف میباشدکه اصولا تیره یا روشن میباشد و در اکثر مواقع بسیار شفاف است.

• طعم عسل

عسل طبیعی علاوه بر شیرینی خاص خودش دارای مزه و طعم ویژه است که فقط در عسل طبیعی می¬باشد و عسل¬های تقلبی فاقد این نوع مزه می¬باشند.

لذا افراد میتوانند با مصرف زیاد و توجه دقیق درجه خالص بودن عسل را تشخیص بدهند باید توجه داشت که عسل تقلبی بیشتر مزه شیرینی و شکر می¬دهد تا مزه خالص عسل عسل اصل و طبیعی از عسل تقلبی باشد. تشخیص عسل طبیعی و اصل برای افراد معمولی نمی¬تواند دقیق باشد.

• شکرک زدن عسل

متاسفانه اغلب مردم تصور میکنند عسلی که رس ببندد یا به اصطلاح شکرک بزند تقلبی است اما در واقع این یک فرآیندی است که برای عسل طبیعی رخ میدهد. عوامل زیادی باعث شکرک زدن عسل می شوند مانند: رطوبت، درجه حرارت محیط، دیاستاز و …
عسل طبیعی وقتی شکرک بزند دارای بافتی نرم است و روی زبان و یا در گلو احساس زبری نمیکنیم و با حرارت دادن آن با شعله کم و به صورت غیره مستقیم(درون ظرف آب) طی چند ساعت به حالت اولیه بر میگردد ولی عسل تقلبی وقتی شکرک بزنند دارای بافتی شبیه به پولکی و نبات میشود وبا حرارت دادن به حالت قبل بر نمیگردد.

باورهای غلط در مورد عسل طبیعی

۱. تشخیص عسل بوسیله کبریت

یکی از باورهای غلط که بسیار در بین مردم رایج است تشخیص بوسیله کبریت می باشد. جالب اینجاست که برخی افراد می گویند اگر عسل سوخت، تقلبی است و برخی نیز می گویند اگر سوخت طبیعی است! و به هیچ وجه روشی صحیح برای تست کیفیت عسل نمی باشد.

اگر چنین بود متخصصان و افراد فعال در حوزه زنبور داری هزینه¬های بالایی جهت تست عسل پرداخت نمی¬کردند و همه با هزینه بسیار اندک یک بسته کبریت تهیه می¬کردند و به وسیله آن عسل را تست می¬کردند.

۲. تشخیص عسل بوسیله آب

در این روش می گویند عسل را در آب سرد بریزید، اگر سریع حل شد تقلبی است و اگر طول کشید و به آسانی در آب حل نشد طبیعی است. در صورتی که غلظت عسل ها با توجه به رطوبت آن ها با یکدیگر متفاوت است.

برای مثال عسل بهارنارنج یا جنگلی با توجه به خصوصیات فیزیکی که دارند کاملا روان و شل هستند. اگر بخواهید با این روش عسل های مرکبات را تست کنید، قطعا این عسل ها را تقلبی می دانید، در صورتی که این عسل ها کاملا طبیعی و خالص هستند.

۳. تشخیص عسل طبیعی از روی رنگ

یکی دیگر از روش های غلط برای تشخیص عسل طبیعی توجه به رنگ عسل است! برخی می گویند عسل سیاه و قرمز رنگ کیفیت بیشتری دارد به هیچ وجه صحیح نمی باشد.

برای مثال عسل گون با اینکه کیفیت بالایی دارد ولی به رنگ زرد روشن می باشد و این دلیلی بر تقلبی بودن یا کیفیت پایین آن نمی باشد. ولی در کل عسل گیاهان مختلف که رنگ تیره تری دارند از مواد معدنی بیشتری برخوردارند.

۴. تشخیص عسل از روی غلظت

گفته می شود عسلی که روان باشد بی کیفیت و عسلی که غلیظ باشد طبیعی است، در صورتی که غلظت عسل با توجه به برخی عوامل مانند منطقه ای که عسل از آن برداشت شده متغیر می باشد. برای مثال عسل های شمال کشور معمولا روان هستند و رطوبت بالایی دارند.

5. تشخیص عسل بوسیله مورچه

یکی از روش های بسیار عجیب تشخیص عسل اصل و تقلبی کمک گرفتن از مورچه ها می باشد. گفته میشود مورچه ها دور عسل طبیعی جمع نمی شوند در صورتی که مورچه ها به صورت ذاتی به سمت عسل های طبیعی می روند و از این طریق ارتزاق می کنند.

بهترین راه تشخیص عسل طبیعی

صحیح ترین روش برای تشخیص کیفیت عسل و آگاهی از خلوص آن، آزمایشگاه می باشد. کافیست مقداری از عسل مورد نظر را به آزمایشگاه تخصصی عسل ببرید و درخواست کنید تا آن را برای شما آنالیز کنند. احتمالا پیش خودتان میگویید این هم شد روش! من یک روش سریع و خانگی میخواهم ولی باور کنید هیچ روش سریع و آسانی برای تشخیص عسل وجود ندارد.

حتی خود زنبوردارها برای اطلاع از کیفیت عسل هایشان آن را به آزمایشگاه میفرستند، اما متاسفانه برخی از عزیزان با ادعای بسیار میگویند ما قادر به تشخیص عسل طبیعی هستیم!
در آزمایشگاه تخصصی عسل، فاکتورهای بسیاری بررسی می شوند از جمله میزان ساکارز، رطوبت، هیدروکسی متیل فورفورال، گلوکز، فروکتوز و … که البته این ها نیز قطعیتی ندارند و برای برخی عسل ها استاندارد هایشان متفاوت است برای مثال طبق استاندارد باید ساکارز عسل طبیعی زیر ۵ درصد باشد اما عسل کنار جزء استثناها می باشد و در بسیاری از موارد حتی اگر ساکارز بالای ۵ نیز داشته باشد طبیعی است.
دقت کنید در تله ساکارز نیفتید، برخی از افراد هنگام خرید عسل طبیعی تنها فاکتوری که بررسی میکنند میزان ساکارز آن است و از دیگر عوامل چشم پوشی میکنند، در صورتی که ساکارز یکی از فاکتورها می باشد که اتفاقا بسیاری از فروشندگان عسل و زنبورداران با افزودی موادی به عسل آن را براحتی تغییر می دهند و در برخی اوقات به حد صفر می رسانند.

بهترین و معتبرترین روش تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی خرید عسل از فروشگاه¬ها و اشخاص معتبر که کاملا صادق می¬باشند و شما از سابقه فعالیت آنها در زنبور داری و یا تهیه و فروش عسل آنها آگاه هستید.

بیشتر از اینکه دنبال شناخت عسل خالص باشید به دنبال پیدا کردن عسل فروش صادق باشید. از فروشنده عسل برگه آزمایشگاه را بخواهید فروشنده عسل طبیعی ترسی ندارد که عسل خود را به آزمایشگاه ببرد. و اگر در مقیاس بالا می¬خواهید عسل بخرید بهتر است حتما نمونه ای از عسل را به آزمایشگاه معتبر ببرید.
.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *